ostrosłup
Miśka: Ostrosłup czworokątny prawidłowy o krawędzi podstawy długości α i wysokości długości a √2
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki dwóch krawędzi bocznych ostrosłupa
wychodzącychz przeciwległych wierzchołków podstawy i wierzchołek podstawy nie należący do
żadnej z tych krawędzi. Jedna z płaszczyzn symetrii tego ostrosłupa dzieli otrzymany przekrój
na dwa trójkąty o różnych polach. Oblicz obwód tego trójkąta, który ma większe pole.
4 mar 12:56
Bogdan:
| | √2 | |
|AB| = |BC| = |CD| = |DA| = a, |FL| = |LE| = |
| , |
| | 2 | |
| | a√2 | |
|AF| = |FC| = |BF| = |FD| = |KM| = |
| (dlaczego?) |
| | 2 | |
|BM| = |ME| = |DK| = |KE| = ...
Zachęcam do samodzielnego kontynuowania
4 mar 14:06