Rozwiąż równanie:
Martyna: Proszę o pomoc. Nie dam rady tego zrobić sama.

Rozwiąż równanie:
2cosx − cos2x = 1
7 mar 18:46
Basia:
cos2x = cos2x−sin2x = cos2x−(1−cos2x)= 2cos2x−1
stąd:
2cosx − 2cos2x+1=1
2cosx−2cos2x=0
2cosx(1−cosx)=0
to już powinnaś sama rozwiązać
7 mar 18:56
ak1: cos2x= cos2x−sin2x
2cosx−cos2x+sin2x
2cosx−1=1
2cosx=2 |:2
cosx=1
7 mar 18:57
justka:
2cosx − ( 2(cosx)
2 −1) =1
2cosx −2(cosx)
2 +1 −1 =0
| | π | |
cosx(1 − cosx) = 0⇒cosx = 0 lub cosx = 1 ⇒ x = |
| + kπ lub x = 2kπ ; k ∊C |
| | 2 | |
7 mar 19:00
Martyna: czyli które rozwiązanie mam przepisać , żeby było dobrze ?
7 mar 19:41
Basia: Pomyśleć 3 sekundy by się przydało !
Jedno z nich jest błędne
7 mar 19:45
Martyna: no właśnie wydaje mnie się ze 1 i 2 jest dobrze
7 mar 19:52
Martyna: Tylko to co mi napisałaś Basia trzeba dokończyć a ja nie potrafie .. bo ta trygonometria to
kiepsko mi idzie
7 mar 19:53
Basia: dobrze Ci się wydaje
7 mar 19:54
Basia: dokończyła justka; ostatni wiersz jej rozwiązania to także dokończenie mojego
7 mar 19:55
Martyna: ok dziękuje bardzo

*
7 mar 20:08