Kąt α jest kątem ostrym jaki tworzy prosta o równaniu y=2x+5
Aga: Kąt α jest kątem ostrym, jaki tworzy prosta o równaniu y=2x+5 z osią OX. Oblicz wartość
wyrażenia sinα(cosα+sinα)/cos2α
Wiem, że zadanie już było, i że współczynnik kierunkowy prostej to tangens. Tylko, że nie
skojarzyłam
tego od razu, podstawilam pod x liczbę 1. Tym sposobem y=7 a przeciwprostokątna wyszła
Pierwiastek z 50. Oczywiście wynik wyszedł mi zły po podstawieniu tego i moje pytanie to
dlaczego ten sposób jest nieprawidłowy, dlaczego nie mogę w ten sposób obliczyć tego wyrażenia,
A może po prostu gdzieś popełniam błąd:( wiem jaka ma być odpowiedź tylko chciałabym wiedzieć
czemu mój sposób jest zły
3 mar 15:06
chichi:
której przeciwprostokątnej

narysuj mi bo nie wiem
3 mar 16:21
Mila:

Jeżeli chcesz skorzystać z wykresu :
1)
y=f(x)=2x+5
f(0)=5,f(1)=7
W ΔACB: |AB|=
√5
cos(2α)= ? z jedynki tryg.
2)
3 mar 17:46
Eta:
y=2x+5 tgα=2
| | sinα(cosα+sinα) | |
W= |
| i cos(2α)=cos2α−sin2α=(cosα+sinα)(cosα−sinα) |
| | cos(2α) | |
| | sinα | | tgα | | 2 | |
to W= |
| = |
| = |
| = −2 |
| | cosα−sinα | | 1−tgα | | 1−2 | |
W= −2
==========
3 mar 20:42
Aga: Dziękuje

! Już wiem, co zrobiłam źle

bardzo wam dziękuję
4 mar 01:24