W trójkącie prostokątnym
Elza: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC mają odpowiednio długości: AB =8 i AC=6,
punkt D jest środkiem przeciwprostokątnej BC.
Prosta k jest prostopadła do BC, przechodzi przez punkt D i przecina bok AB w punkcie E.
Uzasdadnij, że trójkąty ABD i BCE są podobne.
2 mar 20:26
a7:
2 mar 21:33
Elza: Skąd wiadomo, że AD ma 5?
2 mar 21:44
Elza: Dziękuję bardzo za rysunek

Nie wiem, co dalej ...
2 mar 21:48
chichi:
| | 1 | |
|AD| = R = 5 = |
| |CB|, jak nie znasz własności trójkąta prostokątnego to trudno |
| | 2 | |
rozwiązywać zadania, poszperaj i poszukaj własności nt. tego trójkąta
2 mar 22:06
Elza: Dziękuję bardzo za pomoc, miałam zaćmienie, już rozwiązałam obydwa zadania. Pozdrawiam
2 mar 22:23
a6:
Ludzie w tym wieku Elzo nie maja zaćmienia, są po porostu niedouczeniu albo głupi
2 mar 23:54
Mariusz:
2 mar 2023 21:44
Można to też pokazać z twierdzenia cosinusów
x
2 = 6
2+5
2−2*5*6*cos(α)
| | π | |
x2 = 82+52−2*5*8*cos( |
| − α) |
| | 2 | |
x
2 = 61 − 60cos(α)
x
2 = 89 − 80sin(α)
0 = 28 + 60cos(α) − 80sin(α)
60cos(α) − 80sin(α) = −28
| 3 | | 4 | | 7 | |
| cos(α) − |
| sin(α) = − |
| |
| 5 | | 5 | | 25 | |
| 3tg(α)+4 | | 24 | |
| = − |
| |
| 3−4tg(α) | | 7 | |
7(3tg(α)+4) = −24(3−4tg(α))
21tg(α) + 28 = −72 + 96tg(α)
75tg(α) = 100
| 3 | | π | |
| = cos(α) , α ∊<0, |
| > |
| 5 | | 2 | |
x
2 = 61 − 60cos(α)
x
2 = 61 − 36
x
2 = 25
3 mar 08:23
turysta:
A ten znów "pojechał" z Gdańska do Sopotu przez Rzym
3 mar 11:45
Elza: Dziękuję za pomoc wszystkim życzliwym i zaangażowanym❤️. Jesteście wielcy.
A6 nie chcę sobie wyobrażać, jak smutne musi być Twoje życie. Mam nadzieję, że ten komentarz
ulżył trochę Twojej nienawiści do świata i ludzi .
W przerwach między rozwiązywaniem zadań, podnieś głowę i spójrz czasem na drugiego człowieka.
Może coś zobaczysz.
3 mar 21:27
Mariusz:
Elza drugi taki to ten turysta ale psy zawsze będą szczekać
Co do długości odcinka AD to twierdzenie cosinusów jest nawet bardziej ogólne
od tego co napisał chichi bo
wystarczy znać długości boków trójkąta i stosunek w jakim punkt D dzieli długość boku BC
i z twierdzenia cosinusów można łatwo obliczyć długość odcinka AD
3 mar 22:09
Mariusz:
Kontynuując wpis 3 mar 2023 08:23
| | 4 | |
Z ΔABC wiemy że cos(β) = |
| |
| | 5 | |
| | 5 | |
Z ΔBDE wiemy że cos(β) = |
| |
| | 8−x | |
32 − 4x = 25
32 − 25 = 4x
4x = 7
Z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie CAE
Zatem trójkąt CEB jest równoramienny
Teraz łatwo jest wykorzystać zarówno cechę kąt kąt kąt jak i cechę bok bok bok
4 mar 01:04
Eta:

Prawie bez obliczeń
k −− jest symetralną odcinka BC ⇒ |EB|=|EC|
co oznacza ,że ΔBEC jest równoramienny o kątach
|∡EBC|=|∡ECB|= α
i ΔABD też równoramienny o kątach α przypodstawie
zatem z cechy (kkk)
ΔABD∼ΔBCE
i po ptokach
4 mar 01:44
chichi:
ojj tam @
Eta wymyślasz, przecież rozwiązanie @
Mariusz jest tak proste, oczywiste i
tak błyskawiczne, że nie opłaca się proponować innych rozwiązań
4 mar 03:13
Mariusz:
Rozwiązanie które przedstawiłem jest proste i oczywiste
Rozwiązanie Ety całkiem niezłe i krótsze
4 mar 09:10
4 mar 15:21