funkcje trygonometryczne
Elza: Rozwiąż równanie:
4 ∥sinx∥ + 2 cos2x=3 w przedziale (0,3π).
P.S. Błagam o pomoc − mam dwa zadanka, które mnie wykończą. Te kreski to wartość bezwzględna
2 mar 20:23
chichi:
4|sin(x)| + 2cos(2x) = 3
4|sin(x)| + 2[1 − 2sin
2(x)] = 3
teraz podstaw u = |sin(x)|, rozwiąż równanie kwadratowe i wróć do podstawienie.
4u + 2(1 − 2u
2) = 3
P.S. u ∊ [0,1]
2 mar 22:04
Mila:

x∊(0,3π)
4|sin(x)|+2cos(2x)=3⇔
4|sin(x)|+2*(1−2sin
2(x))−3=0
4|sin(x)|−4sin
2(x)−1=0
sin
2(x)=(|sin(x)|
2
|sin(x)|=t, t∊<0,1>
4t
2−4t+1=0
Δ=0
teraz podstawiaj za k kolejno {0,1,2,.., } aby wybrać rozwiązania z podanego przedziału.
2 mar 22:15
Mila:
2 mar 22:15
Elza: Dziękuję bardzo za pomoc i zaangażowanie❤️. Dobrze wiedzieć, że są jeszcze ludzie, którzy
pomogą bezinteresownie, bez wyszydzania i wywyższania. Miłego wieczoru.
3 mar 21:20