Określ wzór funkcji y=g(m)
jki: Określ wzór funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę
pierwiastków równania f(x)=m. Narysuj wykres tej funkcji
mógłby mi ktoś rozpisać i dokładnie wytłumaczyć to zadanie?
bardzo dziękuję
2 mar 19:32
jki:

mam taki rysunek
y= f(x):
2 mar 19:39
Mila:
Kreślisz odpowiednio poziome proste i odczytujesz w ilu punktach przecięto wykres funkcji f(x).
Zaczynając od dołu:
1)
dla m<−4 : g(m)=0
2) g(−4)=1
3) dla m∊(−4,−1) : g(m)=2
4) g(−1)=3
5) dla m∊(−1,0): g(m)=4
6) g(0)=5
dalej sam spróbuj
2 mar 21:57