Ciągi
FilipZKonopi: Wiadomo, że pierwsze cztery wyrazy ciągu to 5, 15, 45 i 135.
Podaj dwoma sposobami wzór na n−ty wyraz tego ciągu.
Udało mi się zrobić to sposobem rekurencyjnym
Potrzebuję teraz tego drugiego sposobu, którego początek wygląda:
a
n = 5 +
tylko, ze nie mam pomysłu w jaki sposób dokończyć ten wzór
2 mar 19:01
chichi:
| | an+1 | |
z drugiego równania mamy |
| = 3 przypomina Ci to coś?  |
| | an | |
2 mar 19:06
FilipZKonopi: przypomina mi to przeksztalcone drugie równanie, poza tym to niekoniecznie
2 mar 19:08
2 mar 19:09
FilipZKonopi: Poczytałem, problem w tym, że zaczęliśmy dopiero ciągi liczbowe i takie zadanie dostaliśmy.
Ciągi
geometryczne są mi totalnie obce.
Próbowałem zrobić to jako:
an= 5+5*(n−1)
an = 5+ 5*(n−1)
itp. tylko że nie jestem w stanie dojść do tej finalej, prawidłowej odpowiedzi
2 mar 19:15
FilipZKonopi: Mam
an = 5*3(n−1)
2 mar 19:32