funkcja wymierna z parametrem
xxx: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m do R, dla których funkcja wymierna
f(x)=mx(x−m)x3−4x2−5x nie ma miejsc zerowych. Dla wyznaczonych wartości m:
a) naszkicuj wykres funkcji f,
b) rozwiązać graficznie i algebraicznie nierówność f(x)>=5+mx.
2 mar 07:04
Min. Edukacji: Lupę dołączaj
2 mar 07:59
xxx: licznik f(x): mx(x−m)
mianownik: x3 − 4x2 − 5x
2 mar 08:23
. :
Mianownik: x(x+1)(x−5)
Zwiazku z tym m = − 1 lub m = 5 (uwaga − m≠ 0 − − − zastanów się dlaczego)
A naszkicować który wykres mamy?
2 mar 09:41
xxx: Dzięki, tak myślałem, chciałem się tylko upewnić − tak jak jest napisane, czyli dla
wyznaczonych wartości m
a pkt b) ?
2 mar 09:58
. :
Podstaw m = − 1, po skracaj i zobacz co bedzie
Podstaw m = 5, po skracaj i zobacz co bedzie
Obie nierówności będą bardzo proste do rozwiazania
2 mar 10:02
. :
A graficznie − jak narysujesz te hiperbole (pamiętaj o dziedzinie

)
To Rysujesz prosta (po podstawieniu odpowiedniego m) − szukasz przecięć i gotowe
2 mar 10:04
. :
No i − − − czy wiesz dlaczego m=0 należy wyrzucić z rozwiązania?
2 mar 10:05
xxx: Ok, podziękował
2 mar 10:06