funkcja trygonometryczna
IWOI: Witam, robie sobie własnie mature z 2020 roku zadanie 9 i podczas robienia jak na pierwszy rzut
oka
łatwego równania trygonometrycznego bo do t bedzie szło to napotkałem sie na dziwna sytuacje i
nie
wiem czemu to nie chce działac (sprawdzałem pare razy i ciągle to samo), na ogol takie zadania
robie
tak ze karty i patrze jakie są wzory w nich i skorzystąłem z cos2α = 1−sin2α oraz
przekształconej
jedynki trygonometrycznej cos2 = 1 − sin2x.
Wydaje mi sie ze nie popełniłem błedu jednak nie jestem w stanie pojąć czemu wynik wyszedł tak
odmienny
3cosx + 10cos2x = 24sinx −3
3(1−2sin2x) − 10(1−sin2x) − 24sinx −3 = 0
4sin2x − 24sinx − 4 = 0
potem przez 4 podzieliłem i dalej do t
t = sinx
t2 − 6t −1 = 0
Δ= 2√10
t1 = 3+2{10} t2 = 3−{10}
Z góry dziękuje za odpowiedzi
1 mar 22:18
mat:
cos(2α)=1−2sin2α
1 mar 22:20
chichi:
cos(2α) = 1 − 2sin
2(α)
1 mar 22:21
IWOI: zapomniałem dodać wpisaując tutaj w zadaniu uwzględniłem tą 2
1 mar 22:29
IWOI: dobrze widze źle przepisałem zadanie haha w zeszycie i cały czas to powtarzałem, dziekuje za
pomoc bo dalej bym chciał to zmieniac
1 mar 22:32
chichi:
3cos(2x) + 10cos
2(x) = 24sin(x) − 3
3(1 − 2sin
2(x)) + 10(1 − sin
2(x)) − 24sin(x) + 3 = 0
−16sin
2(x) − 24sin(x) + 16 = 0 / : (−8)
2sin
2(x) + 3sin(x) − 2 = 0
(sin(x) + 2)(2sin(x) − 1) = 0
dalej myślę, że dasz radę

P.S. u Ciebie magicznie z ...+10cos
2(x) zrobiło się −10cos
2(x) , drugie to przenosisz −3 na
lewą stronę bez zmiany znaku, więcej uwagi!
1 mar 22:36
IWOI: dzieki wielki, własnie z uwaga zawsze najwiekszy problem w moim przypadku jak widac
1 mar 22:39