rachunek rozniczkowy
silnia:

funkcja x
5 − 15x
3 +195 jest określona na przedziale x<1, 4> . Jaki jest zbiór wartości
funkcji f?
Liczę pochodną: f'(x)=5x
4−45x
2
5x
4−45x
2=0 ⇔ 5x
2(x
2−9)=0
x=0 ∨ x=−3 ∨ x=3
Minimum w x=−3
f(−3)=843
Ogolnie liczylem dalej, ale nie wychozdila mi zadna odp. chat gpt daje przedzial [181, 2115],
ale nie ma tkaiej odp
1 mar 22:04
chichi:
−3 ∉ [1,4], to raz, dwa f(3) = 33 = y
min, f(1) = 181 oraz f(4) = 259, zatem
ZW
f = [33,259], gdzie D
f = [1,4]
1 mar 22:28
chichi:
poza tym nawet z Twojego węża wynika, że funkcja gdyby była określona na R winna dla x = −3
osiągać maksimum lokalne, a Ty piszesz "minimum w x=−3"
1 mar 22:30
silnia: Chodzilo mi o minimum w x=3. Dzieki.
1 mar 22:32