proszę o rozwiązanie
anna: podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt jedna z krawędzi podstawy ma długość 6 zaś
przekątna podstawy jest o 3 dłuższa od drugiej krawędzi podstawy Przekątna ściany bocznej
o mniejszym polu tworzy z podstawa graniastosłupa kąt którego sinα =7√5
oblicz objętość graniastosłupa
1 mar 21:53
ada:
| | 7 | |
sinα= |
| >1 sprzeczność |
| | √5 | |
taki kąt α nie istnieje
1 mar 22:33
anna: przepraszam ma być sinα = 2√5
1 mar 22:43
Eta:

b
2+6
2=(b+3)
2 ⇒ b= 9/2
P
p= .......
i 5k
2=(9/2)
2+4k
2 ⇒ k
2= (9/2)
2 ⇒ k=9/2
to H= 9
V= P
p*H=.............
1 mar 22:57
anna: dziękuję bardzo
2 mar 06:44