dyskretna
waldek: Mam podany wzór jawny funkcji rekurencyjnej w postaci:
an = 12(3n−1+1−2n) i znalazłem funkcje rekurencyjną, którą że tak powiem mam
sprawdzić czy podany wzór jawny jest prawidłowy:
an = c*3n+k1*2n+k2. Wyliczyłem potrzebne współczynniki tj. c,k1,k2(odpowiednio
16, −12, 12) i po podstawieniu tych współczynników do tej funkcji
rekurencyjnej:an = c*3n+k1*2n+k2 muszę że tak powiem "udowodnić" prawdziwość wzoru
jawnego czyli tego an = 12(3n−1+1−2n). Problem jest tego typu że nie za bradzo się
to zgadza. Bo licze:
an = 16*3n+−12*2n+12. No i z moich obliczeń wychodzi:
an = 16*(3n−3*2n+3), a powinno wyjść i musi być zgodnie ze wzorem jawnym. Czyli
powinno wyjść to:
an = 12(3n−1+1−2n)
1 mar 12:56
waldek: czy ktoś może pomóc mi to:
an = 16*(3n−3*2n+3) doprowadzić do takiej postaci:
an = 12*(3n−1+1−2n)
1 mar 13:37
chichi:
| 1 | | 1 | | 3n | | 3*2n | | 3 | |
| (3n − 3*2n + 3) = |
| [3( |
| − |
| + |
| )] = |
| 6 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
= |
| (3 n−1 − 2 n + 1), przecież wystarczyło wyłączyć 3 przed nawias  |
| | 2 | |
1 mar 16:20
waldek: dzięki
4 mar 13:29