Bardzo prosiłbym o pomoc z algorytmami, z góry dziękuje! :))
Patryk: Jestem po maturze ale chce odrobić wszystkie zaległości jakie miałem w szkole

Potrzebuje pomocy z tymi dwoma zadaniami (albo z jednym

)
1. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = log
12x, a następnie f(x) = log
12( x+3). Podaj
dziedzinę i zbiór wartości funkcji.
2. Wyznacz dziedzinę funkcji y = log
3(x
2 + 2x − 24)
1 mar 09:48
Patryk: Trochę za bardzo skomplikowane jak na moją głowę, niestety jeśli chodzi o algorytmy to mam
straszne braki:(
1 mar 10:12
Patryk: Czy do drugiego zadania rozwiązanie to D = {x ∈ R : x < −6 lub x > 4}?
1 mar 10:34
chichi:
tak, ale nie lepiej po prostu D = (−
∞,−6) ∪ (4,+
∞) ?
1 mar 11:32
Patryk: Właśnie lepiej, tak zapisałem ale z pierwszym dalej mam problemy haha
1 mar 11:35
Patryk: Wyszło mi
y= log1/2x
D = (0,+nieskonczonosc)
Zw = R
y = log1/2(x+3)
D = (−3, +nieskonczonosc)
Zw = R
1 mar 11:37
wredulus_pospolitus:
a narysowałeś wykres
1 mar 12:47
Patryk: taak, narysowałem
1 mar 13:42