Twierdzenie
Sandra: Na podstawie jakiego twierdzenia wysuwa sie wniosek, ze calka o granicach calkowalnosci od t do
z rowna sie MINUS calka od z do t ?
1 mar 06:47
. :
Szukaj twierdzenia mówiącym co się dzieje gdy funkcja jest nieparzysta.
1 mar 07:02
Sandra: Okej, a co jeżeli funkcja jest parzysta? Jakies inne wnioski?
1 mar 09:07
wredulus_pospolitus:
ruszamy główką

nieparzysta:
∫
ab f(x) dx = −∫
−a−b f(x) dx
∫
−aa f(x) dx = 0
parzysta:
∫
ab f(x) dx = ∫
−a−b f(x) dx
∫
−aa f(x) dx = 2∫
0a f(x) dx
1 mar 09:34
jc: Chcemy aby dla a<b<c zachodził wzór
∫ab + ∫bc= ∫ac
Wzór można by uogólnić pomijając nierówności a<b<c.
Wtedy np.
∫ab + ∫ba= ∫aa = 0, czyli ∫ba= − ∫ab.
1 mar 10:02
Sandra: Bardzo dziekuje.
Moj problem lezal w braku zrozumienia dzialania tych zamian granic w calkach.
1 mar 17:00