Wielomian P
sommer: Znajdź wzór wielomianu P zmiennej x, spełniającego jednocześnie podane warunki:
a) wielomian P jest wielomianem 6 stopnia,
b) wielomian P jest funkcją parzystą,
c) wykres przecina oś OY w punkcie o rzędnej 5,
d) ma cztery miejsca zerowe,
e) suma współczynników wynosi 0,
f) przyjmuje wartości ujemne jedynie dla x∊(−
∞;−3)∪(3;
∞).
Podaj uzasadnienie znaczenia poszczególnych warunków.
nie wiem jak za to się zabrać
Eta:
b/ ⇒ wynika,że pierwiastki są symetryczne względem osi OY
e) ⇒W(1)=0 to oznacza,że x=1 jest pierwiastkiem
a więc z b) i x= −1 też jest pierwiastkiem
f) ⇒ pierwiastkami są x= 3 i x= −3 oraz x= −1 i x= 1 −−− są pierwiastkami
dwukrotnymi
i współczynnik a <0
to W(x) = a(x
2−9)((x−1)
2 (x+1)
2
| | 5 | |
z c) ⇒ W(0)= 5 to mamy : a*(−9)*1*1=5 ⇒ a= − |
| |
| | 9 | |
| | 5 | |
zatem W(x)= − |
| (x2−9)(x−1)2(x+1)2 ( st. 6 |
| | 9 | |
=========================