okrąg
kaśka1: Proszę o pomoc
Zad.1
Długość okręgu jest równa obwodowi kwadratu o boku a. Oblicz promień tego okręgu.
Zad.2
a)Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o polu równym 3√3
b)Oblicz różnicę pola koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku 1 i pola koła wpisanego w
ten trójkąt.
7 mar 18:35
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: 1.
długość okręgu: 2πr
obwód kwadratu: 4a
2πr=4a / :2
πr=2a / :π
r= 2aπ
7 mar 18:43
kaśka1: wielkie dzięki
7 mar 18:46
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: 2. a) trójkąt równoboczny: P=a2√34
p = 3√3
h trójkąta = a√32
okrąg opisany: r= 23 h
z pierwszego wyznaczasz a, wstawiasz do drugiego liczysz h i wstawiasz do 3 masz odpowiedź
7 mar 18:47
driver: 1) 2πr=4a /:2⇒πr=2a⇒r=....
2)a) P=a2√3:4=3√3⇒a2=12⇒a=2√3
h=a√3:2=3, R=23h=...... L=2πR=.....
b) r= a√3:6=√3:6, Pw=πr2=......
R=√3:3, Po= πR2=........
Po − Pw=......
7 mar 18:51
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: b) Tu a=1
pole wpisanego = πr2
r = 13 ht
ht= h trójkąta wzór podany wyżej^^
pole opisanego: πR2
R=23 ht
ht = h tórjkąta podane wyżej wzór ^^
od pola opisanego odjąć pole wpisanego i po zadaniu
7 mar 18:52
kaśka1: bardzo Wam dziękuję
7 mar 19:10