Cześć, mógłby mi ktoś wytłumaczyć kiedy podając wynik ostateczny nierównościi
klaudia:): Cześć, mógłby mi ktoś wytłumaczyć kiedy podając wynik ostateczny nierówności z wartością
bezwzględną muszę zsumować przedziały, a kiedy wyznaczyć dla nich część wspólną?
Przedstawię to na przykładzie
x
2−7IxI+10≤0
x=0
rozwiązanie, jakie znalazłam w jednym ze źródeł:
pierwszy przedział: (−
∞,0)
x
2+7x+10≤0
x1= −2
x2=−5
x∊ <−5,−2>
drugi przedział: <0, +
∞)
x
2−7x+10≤0
x1= 2
x2= 5
x∊ <2,5>
wynik ostateczny: x∊ ∅, czyli w tym przypadku wyznaczona została część wspólna tych dwóch
przedziałów
rozwiązanie z innego źródła:
pierwszy przedział: (−
∞,0)
x
2+7x+10≤0
x1= −2
x2=−5
x∊ <−5,−2>
drugi przedział: <0, +
∞)
x
2−7x+10≤0
x1= 2
x2= 5
x∊ <2,5>
wynik ostateczny: x∊ <−5,−2> ∪ <2,5>, czyli tutaj przedziały zostały zsumowane
spotkałam się z taką sytuacją na kilku przykładach i zupełnie nie rozumiem od czego to zależy i
co najważniejsze jaka wersja jest prawidłowa. Jest ktoś w stanie to sprawdzić i powiedzieć mi
jak to trzeba określać? Z góry dziękuję za pomoc
28 lut 18:10
28 lut 18:21
klaudia:): czyli w każdym przypadku wyznaczam sumę? prawidłowa odpowiedź to x∊ <−5,−2> ∪ <2,5>?
28 lut 18:25
Min. Edukacji: Skąd wytrzasnelas, ze część wspólna x》0 i 2《x《5 to zbiór pusty

28 lut 18:26
Min. Edukacji: Oczywiście, ze tak druga
28 lut 18:27
klaudia:):

takie rozwiązanie gdzie x∊ ∅ podano mi na korepetycjach, dopiero gdy sama zaczęłam to
rozwiązywać i sprawdzać wyniki w innych źródłach zobaczyłam, że coś jest nie tak
28 lut 18:31
klaudia:): jeszcze pani napisała mi coś takiego:
≤ → ⋀ (część wspólna) ∨ (suma) ale to już zupełnie nie wiem jak mam interpretować
28 lut 18:40
chichi:
skrót myślowy żeby znak nierówności obracać o 90
o w prawo i masz spójnik ∧ bądź ∨
28 lut 19:14
Mila:

wykres funkcji:
f(x)=x
2−7IxI+10
28 lut 19:22
klaudia:): chichi ale to nie ma w tym przypadku wpływu na wynik końcowy nierówności? chodzi o to, czy
gdybym miała taką nierówność x2−7IxI+10≥0 to i tak na koniec sumuję tak jak napisał Min.
Edukacji?
28 lut 19:25
Min. Edukacji: Na koniec zawsze sumujesz nawet jak funkcja nie przypomina cyckow😉🙃😄
28 lut 21:12
Min. Edukacji: Widać, ze nie przejrzałem ŻADNEGO z linków z roziwazaniami zadań i nadal nic nie kumasz😡
28 lut 21:13
Min. Edukacji: @19:25
dla 》0 rozwiązaniem jest suma przedzialow(−∞−5>∪<0,2>∪<5,∞)
lub ℛ−(−5,0)−(2,5)
28 lut 21:18