wzory viete, funkcja kwadratowa PR
silnia: Dana jest funkcja f(x) = 2x2 − (m−4)x − 2m + 1/2.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m ,dla których funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe, z
których każde jest większe niż 3
Δ>0
m∊(−∞,−6), (−2, +∞)
x1>3 x2>3
x1+x2>6
x1+x22>3
p>3
−b2a>3
−m+44>3
−m+4>12
−m>8
m<−8
co daje m∊(−∞, −8), w kluczu mam m∊(6.5, 8)
28 lut 11:25
ite:
1/ z tego że x1>3 i x2>3 wynika, że x1+x2>6
ALE w drugą stronę to nie działa!
warunek x1+x2>6 nie gwarantuje, że x1>3 oraz x2>3
np. x1=−2 oraz x2=10
czyli te warunki nie są równoważne!
2/ tutaj −b=− [−(m−4)] = m−4
po naciśnięciu przycisku ' inne ' można znaleźć ∪ ← znak sumy dla zbiorów do użycia przy
zapisie sumy przedziałów
28 lut 15:24
Mila:
| | 1 | |
f(x) = 2x2 − (m−4)x − 2m + |
| − taki wzór funkcji? |
| | 2 | |
28 lut 18:35
silnia: tak
28 lut 18:53
Mila:
Sprawdź treść zadania. Dla m=7 ( z przedziału z klucza) warunki zadania nie są spełnione.
28 lut 19:19