trygonometria pr
silnia:

Dana jest funkcja f(x) = 8cosx − 2cos(2x)
Wyznacz zbiór wartości funkcji.
Przekształciłem ją do postaci
f(x)=8cosx−2cos
2x−1
f(x)=2cosx(4−cosx)
cosx=t, t∊<−1,1>
g(t)2t(4−t)
i kolejno policzyłem g(−1)=−10 i g(1)=6, czyli zbiór wartości to <−10,6>, co zgadza się z
kluczem.
To poprawno sposob rozwiazania?
wredulus_pospolitus:
f(x) = 8cosx − 2cos(2x) = 8cosx − 2(2cos
2x − 1) = −
4cos
2x + 8osx + 2 =
= −4(cos
2x − 2cosx + 1) +6 = −4(cosx−1)
2 + 6 <−−−− z takiej postaci poradzisz sobie dalej