funkcja kwadraotwa
silnia: Dana jest funkcja f(x)=p(x²+mx+7). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego
dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych. Wyznacz wartość liczby mo będącej
największą dodatnią liczbą całkowitą należącą do wyznaczonego zbioru. Zakoduj trzy
pierwsze cyfry po przecinku przybliżenia do części tysięcznych liczby mo/√7
27 lut 20:51
silnia: f(x)=√x²+mx+7
27 lut 20:51
silnia: x²+mx+7 > 0
Δ<0
(m−√28(m+√28)<0
mo = 5
5√77=1,51185 ≈ 1,512, czyli odpowiedz to 512, a wg. klucza to 268
27 lut 20:53
chichi:
istnieje
√0
27 lut 20:55
chichi:
a drugie pytanie to skąd Ty masz to przybliżenie?
27 lut 20:58
silnia: z kalkulatora prostego
27 lut 21:01
silnia: dobra, pomylilem sie przy przyblizeniu, poprawne to 1,88982236504
27 lut 21:03
chichi:
więcej odpoczywaj
27 lut 21:05
silnia: ciagle, nie wiem dlaczego w kluczu jest 268.
27 lut 21:09