Funkcje PR
silnia: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)=12(−x2+4x)
Zakoduj trzy początkowe cyfry poprzecinku otrzymanego wyniku
Funkcja wykładnicicza g(x)=12x jest najmniejsza dla jak największych argumentów, czyli
policzyłem wierzchołek z funkcji kwadratowej W(2, 4) i po podstawieniu 2 pod x wychodzi mi 1,
czyli 3 cyfry po przecinku to 000, a w kluczu mam 062.
27 lut 20:32
chichi:
| | 1 | | 1 | |
przeciez ( |
| )4 = |
| = 0.625, to skąd masz 000? |
| | 2 | | 16 | |
27 lut 20:44
wredulus_pospolitus:
co?
masz wyliczoną wartość wierzhołka −−−> wartość wierzchołka to 4
| | 1 | |
więc f(2) = ( |
| )4 = 1/16 |
| | 2 | |
27 lut 20:44
chichi:
0.0625**
27 lut 20:45
silnia: Juz sie sam pogubilem, pierw podstawialem p, potem q wierzcholka, zamiast potegowac to
mnozylem. mala pomylka.
27 lut 20:49