funkcja kwadratowa PR
silnia: Wyznacz wszystkie argumenty będące liczbami naturalnymi dodatnimi, dla których funkcja
f(x)=3x+7x−1 przyjmuje wartości całkowite. Zakoduj otrzymane liczby w kolejności
rosnącej.
Odpowiedz mi wyszla 2, 3, 6, 11, czyli 23611, a w kluczu mam tylko 236
sposob rozwiazania:
Z dziedziczny wykluczam "1"
f(x)=3x+7x−1=3(x−1)+10x−1=3+10x−1
10a = ℤ dla a={1,2,5,10} ⇔ x−1={1,2,5,10}
finalnie x={2,3,6,11}.
Klasyczne zadanie na kodowanie ma 3 miejsce, myli mnie ta jedenastka, jednak nie wiem czy
popelnilem gdzies blad z interpretacja, lub w rozwiazaniu zadania.
27 lut 20:18
wredulus_pospolitus:
czy 0 jest liczbą naturalną
27 lut 20:22
silnia: W zaleznosci od teorii itd. Ale w zadaniu jasno zaznaczone, ze zbior N+ czyli {1, 2, 3, 4, 5,
6...}
27 lut 20:29
wredulus_pospolitus: ok ... samo zadanie jest poprawnie zrobione
27 lut 20:45