matematykaszkolna.pl
optymalizacyjne !!!!rybcia!!!!!!!!!!!: BARDZO proszę o pomoc to mnie przerosło: 1. Wśród ostrosłupów prawidłowych trójkątnych takich, że suma długości wysokości ściany bocznej i wysokości ostrosłupa jest równa 14 cm jest ostrosłup o największej objętości. a) oblicz sinus kąta jaki ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy b) oblicz długość krawędzi podstawy 2.Rozważamy ostrosłupy które w podstawie mają sześciokąt foremny, jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy a suma długości najkrótszej i najdłuższej krawędzi bocznej jest równa 24 cm. Znajdź długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, który ma największą objętość 3.Jaką największą objętość może mieć bryła powstała z obrotu trójkąta równoramiennego o obwodzie 36 wokół prostej zawierającą podstawę trójkąta? 4.Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku a. Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa również ma długość a i jest prostopadła do podstawy. W ostrosłup ten wpisujemy graniastosłupy prawidłowe czworokątne w taki sposób że dolna podstawa graniastosłupa zawiera się w podstawie ostrosłupa a wierzchołki drugiej podstawy należą do krawędzi bocznych ostrosłupa. Znajdź długość krawędzi podstawy graniastossłupa o największym polu powierzchni bocznej. 5.Dany jest stożek o promieniu podstawy 15, którego przekrój osiowy jest trójkątem prostokątnym. W stożek ten wpisano graniastosłup prosty mający w podstawie trójkąt prostokątny, w którym stosunek długości przyprostokątnych jest równy 3 : 4. Jedna podstawa graniastosłupa zawiera się w podstawie stożka a wierzchołki drugiej podstawy należą do pobocznicy stożka. Zbadaj jakie powinny być długości krawędzi podstawy i wysokość graniastosłupa , aby jego pole powierzchni było największe. 6. Wśród graniastosłupów prawidłowych sześciokątnych charakteryzujących się tym, że obwód ich przekroju płaszczyzną zawierającą dwie krawędzie boczne i krótszą przekątną wynosi d, jest graniastosłup o największym polu powierzchni bocznej. Znajdź objętość tego graniastosłupa.
7 mar 18:26
ktoś.: myśli, że ktoś Ci rozwiąże 6 zadań? weź się w garść i sama próbuj. my możemy pomóc Ci znaleźć błąd/pomóc jak coś będzie nie wychodzić.
7 mar 18:28
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: dla mnie to nie jest proste próbowałam kilka razy i nic.. najgorsze że nie wiem jak dojść do wzoru funkcji.. potem z określeniem jest już z górki
7 mar 18:56