Całka nieoznaczona
nahbey: Obliczyć ∫sinx cosx dx :
a) przez części, przyjmując f(x) = sinx, g(x)= cosx
b) przez części, przyjmując f(x) = cosx, g(x) = sinx
27 lut 18:56
. :
No i w czym problem?
27 lut 19:45
nahbey: Mam problem, że podstawiając do wzoru ∫f’(x)g(x) = … to nie wychodzi.
28 lut 08:23
. :
Ale co nie wychodzi? Konkrety
28 lut 08:52
nahbey: Biorąc za f(x)=sinx, otrzymuję f’(x)=cosx
za g(x)=cosx, mam g’(x)=−sinx
Dalej podstawiając do wyżej podanego wzoru wychodzi, że całka ∫sinxcosx dx „zmienia” postać
(biorąc dane z zadania) na
∫cosxcosx dx
28 lut 09:30
Franek z fabryki szklanek: a słyszałeś o takim czymś co się nazywa jedynka trygonometryczna?
28 lut 09:37
nahbey: Tak, ale nadal nie wiem jak to rozwiązać
28 lut 09:48
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos2x = |
| *2cos2x = |
| (2cos2x − 1 + 1) = |
| (cos(2x) +1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z takiej postaci licz
28 lut 11:16