Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami przeciwnymi.
abc: Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami przeciwnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcie (2,4) i wraz z osią Ox ograniczają trójkąt o polu 12. Wyznacz wzory tych
funkcji. W prawdzie rozwiązałam to zadanie ale nie do końca rozumiem moment z założeniem.
punkty:
A=(x,0)
B=(−x,0) z: x>0
C=(2,4)
wiem, że x≠0 bo nie byłoby liczby przeciwnej, ale dlaczego nie może być ujemny, skoro i tak
ostatecznie mam punkt B, gdzie x jest ujemny?
27 lut 17:50
wredulus_pospolitus:
z zalożeniem x>0 mamy pewność że nie będziemy dwukrotnie rozpatrywać tego samego trójkąta (ale
z zamienionymi ze sobą wierzcholkami A i B)
27 lut 18:46