matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
promien stozka
jola:
Objętość stożka o wysokosci 10cm wynosi 120π cm. Oblicz długość promienia stożka. Bardzo prosze o pomoc
! Z góry DZIĘKUJĘ
!
7 mar 18:23
ktoś.:
może wypadałoby nauczyć się wzoru na objętość stożka? albo chociaż go poszukać w podręczniku?
7 mar 18:24
macir:
Dane: Wzór: h=10cm V=
1
3
πr
2
h V=120π r=? Podstawiamy pod wzór: 120π=
1
3
πr
2
*10
10
3
πr
2
=120π |:
10
3
r
2
=120π*
3
10
π i tu π nam się skróci, więc: r
2
=36 r=6
7 mar 18:50