a)wszystkie całkowite argumenty, dla których wartość funkcji jest liczbą całkowi
Martinka: Dana jest funkcja f(x)=(3x
3−2x
2−7x−2)/(x
3+x
2−4x−4) wyznacz:
a)wszystkie całkowite argumenty, dla których wartość funkcji jest liczbą całkowitą.
Jak na razie wyznaczyłam dziedzinę funkcji oraz postarałam się ją przekształcić do prostszej
postaci, jednak nie wiem, co robić dalej
26 lut 15:32
wredulus_pospolitus:
To się pochwal do jakiej postaci funkcji doszedłeś
26 lut 15:55
Martinka: f(x)=(x−2/3)/(x+1)
26 lut 16:13
Eta:
D
f=R\{−1.−2,2}
| | 5(x2−x−2) | |
podziel pisemnie (3x3−2x2−7x−2 ) : (x3+x2−4x−4) = 3 − |
| |
| | (x+1)(x−2)(x+2) | |
| | 5(x−2)(x+1) | |
f(x)= 3− |
| |
| | (x+1)(x−2)(x+2) | |
i teraz wartości są całkowite jeżeli x+2 jest dzielnikiem 5
czyli {−1,1,−5,5}
x+2= −1 ⇒
x= −3 ∊D to f(x)= 3 −(−5)= 8
..............
dokończ
26 lut 16:45