wyznacz wszystkie wartości parametru m
hanula : wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego funkcja f(x)= mx2 + (m2− 3m)x − 3m2 ma
dwa różne miejsca zerowe spełniające warunek
x13x2 + x1x23 < 30
pod sam koniec zadania jak już mam to rozwinięte ze wzorów viete'a i podstawione, to powstaje
równianie trzeciego stopnia, którego nie mogę rozwiązać. macie jakiś pomysł? może gdzieś w
obliczeniach cały czas popełniam jakiś błąd...
proszę o pomoc
26 lut 14:34
wredulus_pospolitus:
nie ... winnien wyjść wielomian 3 stopnia
26 lut 15:56
hanula : tak sie wydaje, ale nie wiem jak inaczej
26 lut 16:02
getin:
f(−m) = 0, f(3) = 0
x1 = 3
x2 = −m
33*(−m) + 3*(−m)3 < 30
−27m − 3m3 − 30 < 0
m3 + 9m + 10 > 0
Zauważamy że m=−1 jest miejscem zerowym wyrażenia m3+9m+10
(m+1)(m2−m+10) > 0
wyrażenie m2−m+10 jest zawsze dodatnie (bo Δ<0)
m+1 > 0
m > −1
26 lut 16:13