liczby
Orso: Która liczba jest większa 22283 czy 33352 ?
26 lut 12:22
mat: najlepiej użyć logarytmów
log2(22283) = 2283 log2 2 = 2283
analogicznie jeszcze 3 razy −−> czyli po potrójnym zlogarytmowaniu wychodzi 83
Teraz drugi przypadek (z logarytmem o tej samej podstawie)
log2(33352) = 3352 log2 3 ≈ 3352*1.585
logarytmujemy jeszcze raz i mamy 352log23 + log2 1.585 ≈ 1.585*352 + 0.66 ≈
1.585*352 (0.66 nieznacznie wpływa)
log2(1.585*352) = log21.585+53*log23 ≈ 0.66 + 53*1.585 ≈ 84.67
czyli wydaje sie ze ta druga
26 lut 14:44