Zależność między temperaturą wyrażoną w stopniach Fahrenheita, a wyrażoną w stop
xyz: Zależność między temperaturą wyrażoną w stopniach Fahrenheita, a wyrażoną w stopniach Celsjusza
jest zależnością liniową.
a) Znajdź tę zależność wiedząc ze 32 ℉ = 0 ℃ , a 5 ℉ = − 15 ℃
b) 22 lipca w San Diego temperatura o godzinie 12:00 była o 12,5℃ wyższa niż temperatura o
godzinie 6:00. Wyraź wzrost temperatury w stopniach Fahrenheita
w a) zależność wyszła mi taka T(℉)= 95T(℃) + 32
do b) ułożyłam coś takiego ale nie wiem co dalej z tym zrobić i czy to w ogóle jest dobrze.
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? może jest na to łatwiejszy sposób?
T1(℉)= 95T(℃) + 32
T2(℉)= 95(T(℃) + 12,5) + 32
26 lut 11:14
ABC:
fahrenheit w stosunku do celsjusza to skalowanie i przesunięcie
czynnik skalujący 1.8 przesunięcie 32
przy zmianie temperatury przesunięcie się redukuje
wystarczy w b pomnożyć 12.5 x 1.8
26 lut 11:17
xyz: dzięki
26 lut 11:29