funkcje
toja: cześć Wam

mam problem z trzema zadaniami z funkcji.
będę wdzięczna za rozwiązanie chociaż jednego.
zad 1.
dla jakich p∊R wykres funkcji y = 1/3x + p przecina I, II i III ćwiartkę układu współrzędnych?
zad. 2
dla jakich wartości m wykres funkcji liniowej y= 1 − (1+ (m−1)/2)x jest równoległy do osi x?
zad. 3
dla jakich wartości m funkcja liniowa y=1−(1+*m−1)/2)x jest malejąca w zbiorze R?
z góry dziękuję za pomoc.
7 mar 18:22
bibi: 1. p > 0
2. musi być spełniony warunek:
1 + (m − 1)/2 = 0 ⇒ m = −1
3. aby f. liniowa była malejąca, współczynnik kierunkowy musi być < 0
stąd
7 mar 18:33
bibi: 1. p > 0
2. musi być spełniony warunek:
1 + (m − 1)/2 = 0 ⇒ m = −1
3. aby f. liniowa była malejąca, współczynnik kierunkowy musi być < 0
stąd
7 mar 18:33
Barrtek: dlaczego w zadaniu 2
1 + (m − 1)/2 = 0 ⇒ m = −1
o tutaj
m= −1
?
7 mar 18:44
Barrtek: a przepraszam, rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie.
7 mar 18:45
toja: bibi, w 3 zadaniu nie mam takie odpowiedzi do wyboru
są takie:
m>0
m>−1
m≥−1
?
7 mar 18:49
toja: pomoże ktoś z tym trzecim zadaniem?
7 mar 19:05
ares:
a<0
−(1+m−12)<0 /* (−1)
1+m−12 >0
m > −1
7 mar 19:09