Trójkąt wpisany
Konrad: A(6, −5) jest jednym z wierzchołków trójkąta wpisanego w okrąg (x−3)
2 + (y+1)
2 = 25
Oblicz pole trójkąta jeśli wiadomo że prosta 7x −y −22= 0 jest jego osią symetrii
I liczyłem tak i chciałem policzyć s bo ta prosta 7x− y −22 przecina koło w c1 i C2 i chciałem
policzyć odległości od tych c od S i po prostu pole bo to wysokości ale coś nie WYCHODZI
Jak by ktoś mógł coś poradzić
https://files.fm/u/dhma3ccmg
25 lut 23:43
Mila:

Nie mogę odczytać linka
A(6, −5)
7x −y −22= 0
k: y=7x−22
O=(3,−1) − wsp. środka okręgu
1) Prostopadła do k i przechodząca przez punkt C
| | 1 | | 1 | |
s: y=− |
| x+b i −5=− |
| *6+b |
| | 7 | | 7 | |
|C
1C
2|=10 średnica ,Punkt S∊k
| | |7*6+5−22| | | 25 | | 5 | |
|AP|=d(A,k)= |
| = |
| = |
| |
| | √72+12 | | 5√2 | | √2 | |
2)
ΔC
1AC
2 i ΔC
1BC
2− Δprostokątne
p
2=e*f
e+f=10
licz pola ΔABC
1 i ΔABC
2
26 lut 00:51
Eta:
2 sposób
| | 1 | |
P(ABCD)= |
| |AB|*(|SD|+R) |
| | 2 | |
R=5 , S=(6,−5)
s: 7x−y−22=0 k ⊥s i A∊k
k: (x−6)+7(y+5)=0
k: x+7y+29=0
| 1 | |
| |AB| = d −− odległość punktu A od prostej s |
| 2 | |
i |SD|= d−−−− odległość punktu S od prostej k
| 1 | | |42+5−22| | | 5√2 | |
| |AB|= |
| = |
| |
| 2 | | √50 | | 2 | |
| | |3−7+29| | | 5√2 | |
|SD|= |
| = |
| |
| | √50 | | 2 | |
PΔ= .............
26 lut 01:14
Eta:
Oczywiście chochlik ........ ma być S(3,−1)
26 lut 01:38