Zależność między temperaturą wyrażoną w stopniach Fahrenheita
efg: Zależność między temperaturą wyrażoną w stopniach Fahrenheita, a wyrażoną w stopniach Celsjusza
jest zależnością liniową.
Znajdź tę zależność wiedząc ze 32℉ = 0℃ , a 5℉ = − 15℃
zrobiłam to tak:
f(32)=0
f(5)= −15
0=32a+b
−15=5a+b
b= −32a
a= 59
w odpowiedziach jest b= 32 i a= 95, mógłby mi ktoś wytłumaczyć co robię nie tak?
25 lut 22:50
ABC: musisz po pierwsze wybrać czy szukasz funkcji F(c) czyli podstawiasz celsjusze a chcesz wynik
fahrenheity
czy odwrotnie, szukasz funkcji C(f) czyli podstawiasz fahrenheity a wynik chcesz w celsjuszach
i wynikami będą F=(9/5) c+32 lub C=(5/9)(f−32)
książka swoje a ty swoje dlatego macie inne odpowiedzi
25 lut 23:05
Min. Edukacji: zrobiłeś odwrotnie
25 lut 23:20