czy funkcja liniowa rosnąca musi przyjmować zarówno wartości...
xyz: czy funkcja liniowa rosnąca musi przyjmować zarówno wartości dodatnie jak i ujemne? czy jeśli
funkcja nie przyjmuje wartości dodatnich to jest stała?
25 lut 22:11
karol:
tak
25 lut 22:31
efg: dziękuję
25 lut 22:50
Monika: Karol, chyba nie masz racji...
Np. funkcja f(x)= 2x − 20 jest rosnąca i przyjmuje wartości dodatnie oraz ujemne.
dla x=1 y=−18
dla x=2 y=−16 tu masz wartości ujemne
dla x= 11 y= 2
dla x= 12 y= 4 tu masz wartości dodatnie.
Zasada dla f. rosnącej jest taka, że wzrastającym argumentom x odpowiadają wzrastające wartości
y.
26 lut 17:14
ABC:
Monika nie siej zamętu , odpowiedź karola jest prawidłowa chociaż przydałoby się uzasadnienie i
założenia że dziedziną tej funkcji liniowej jest cały zbiór R
26 lut 19:05