Wyznacz wzór funkcji liniowej
cde: Wyznacz wzór funkcji liniowej f wiedząc, że zbiorem rozwiązań nierówności f (x) > 8 jest
przedział (−
∞ ;− 1) , a zbiorem rozwiązań nierówności f (x) ≤ − 2 jest przedział ⟨4;+
∞ )
doszłam do tego momentu:
ax+b>8 ax+b≤ −2
ax>8−b ax≤ −2−b
nie wiem co zrobić dalej, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie i rozpisać jak je zrobić? z
góry dziękuję
25 lut 19:14
ABC:
za bardzo kombinujesz , dla funkcji liniowej z twoich własności wynika że f(−1)=8 oraz f(4)=−2
a to już jednoznacznie wyznacza równanie prostej
25 lut 19:23
Eta:
To możesz "kombinować" dalej

a<0 z treści zad
więc dzieląc przez "a"
8−b=−a
2+b = −4a
a= −2 i b=6
f(x)= −2x=6
===========
25 lut 19:30
cde: a z której dokładnie własności wiem że a<0? nie wiem jak to wywnioskować
25 lut 19:36
Eta:
25 lut 19:45
Eta:
I przy okazji masz te warunki,które podał ........ "gość ABC"
25 lut 19:50
cde: To już rozumiem, bardzo dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli mam podane f(x) > 8 i
przedział (− ∞ ;− 1) to mogę napisać że f(x)=8 i pod x podstawić liczbę z przedziału, czyli
ostatecznie można to zapisać jako f(−1)=8? Można tak zrobić za każdym razem jak mam podane
takie informacje?
25 lut 19:51
ABC: możesz tak zrobić dla funkcji po pierwsze ciągłej, a po drugie takiej gdzie wiesz który koniec
przedziału odpowiada za jaką liczbę , dla funkcji liniowej możesz
25 lut 19:57
cde: bardzo dziękuję za pomoc
25 lut 19:58
Eta:
25 lut 19:59