matematykaszkolna.pl
Wyznacz wzór funkcji liniowej cde: Wyznacz wzór funkcji liniowej f wiedząc, że zbiorem rozwiązań nierówności f (x) > 8 jest przedział (− ;− 1) , a zbiorem rozwiązań nierówności f (x) ≤ − 2 jest przedział ⟨4;+ ) doszłam do tego momentu: ax+b>8 ax+b≤ −2 ax>8−b ax≤ −2−b nie wiem co zrobić dalej, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie i rozpisać jak je zrobić? z góry dziękuję emotka
25 lut 19:14
ABC: za bardzo kombinujesz , dla funkcji liniowej z twoich własności wynika że f(−1)=8 oraz f(4)=−2 a to już jednoznacznie wyznacza równanie prostej
25 lut 19:23
Eta: To możesz "kombinować" dalej emotka a<0 z treści zad więc dzieląc przez "a"
 8−b 
x>

= −1
 a 
 −2−b 
x≥

= 4
 a 
8−b=−a 2+b = −4a a= −2 i b=6 f(x)= −2x=6 ===========
25 lut 19:30
cde: a z której dokładnie własności wiem że a<0? nie wiem jak to wywnioskować
25 lut 19:36
Eta: rysunek
25 lut 19:45
Eta: I przy okazji masz te warunki,które podał ........ "gość ABC"
25 lut 19:50
cde: To już rozumiem, bardzo dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli mam podane f(x) > 8 i przedział (− ;− 1) to mogę napisać że f(x)=8 i pod x podstawić liczbę z przedziału, czyli ostatecznie można to zapisać jako f(−1)=8? Można tak zrobić za każdym razem jak mam podane takie informacje?
25 lut 19:51
ABC: możesz tak zrobić dla funkcji po pierwsze ciągłej, a po drugie takiej gdzie wiesz który koniec przedziału odpowiada za jaką liczbę , dla funkcji liniowej możesz
25 lut 19:57
cde: bardzo dziękuję za pomoc emotka
25 lut 19:58
Eta: emotka
25 lut 19:59