parametr
miki: Dla jakich wartości parametru c równanie |x2 − 4 | = x2 + c nie ma rozwiązania ?
Na pewno dla x2+c<0 ale co dalej, jak wyznaczyć c ?
25 lut 13:22
miki: Mam to zrobić rachunkowo.
25 lut 13:28
Mietek z fabryki żyletek:
normalnie lecisz x2−4=x2+c lub x2−4=−(x2+c) i obie części alternatywy mają nie dać
rozwiązań
−4=c lub 2x2=4−c
pierwsza część nie ma rozwiązań dla c∊R\ {−4} a druga nie ma rozwiązań dla 4−c<0 czyli c>4
25 lut 14:11
miki: Mietek ale to nie jest cała poprawna odpowiedź a co z x<−4 ?
25 lut 14:21
miki: Poprawka: a co z opcją c < − 4 ? Jak do niej dotrzeć Mietek?
25 lut 14:21
wredulus_pospolitus:
|x2−4| = x2 + c ⇔ |x2 − 4| = x2 − 4 + (c+4)
1. dla x ∊ (−2 ; 2) brak rozwiązań dla c ≠ −4
2. dla x ∊ [−2;2] −> 2x2= 4−c −−−> 0 ≤ 4−c ≤ 2*4 −−−> 4 ≤ −c ≤ 4 −−−> −4 ≥ c ≥ 4
czyli brak rozwiązań dla c ∊ (−∞ ; −4) u (4 ; +∞)
25 lut 22:08
wredulus_pospolitus:
PS. Graficznie byłoby o wiele łatwiej to pokazać
25 lut 22:08