metody równań równoważnych i analiz starożytnych
Ola: Potrzebuję rozwiązać dwa równania− niewymierne i logarytmiczne za pomocą metod: równań
równoważnch i analiz starożytnych. Wybrałam takie dwa:
√2x2−1 =x i logx 3x=3
Mimo umiejętności rozwiązań, nie mam pojęcia jak jak wykazać różnie w tych metodach...
24 lut 23:33
jc: √2x2 − 1 = x
⇔
2x2 − 1 = x2 i x ≥ 0
⇔
x2 = 1 i x ≥ 0
⇔
x = 1
−−−−−−−−
Analiza starożytnych
√2x2 − 1 = x
⇒
2x2 − 1 = x2
⇒
x2 =1
⇒
x = 1 lub x= −1
Teraz sprawdzamy, które z liczb: 1, −1, są rozwiązaniami.
Oczywiście tylko 1.
25 lut 00:04
Ola: Dziękuję

A jak to będzie dla logarytmicznego?
25 lut 08:46
janek191:
logx 3x = 3 x > 0 i x ≠ 1
x3 = 3 x / : x
x2 = 3
x = √3 bo − √3 < 0
Odp. x = √3
===========
25 lut 09:07