pole
Baśka:

Jak obliczyć pole wielokąta ABCDE?
24 lut 22:22
ite:

Zacznij od obliczenia długości przekątnej AD w zielonym prostokącie.
Potem z ΔAED oblicz długość odcinka AE.
24 lut 23:15
Baśka: AE=4√3. I jak dalej? Bo niestety nie wiem
25 lut 07:57
. :
To pokaż swoje obliczenia bo już na tym etapie masz błąd.
25 lut 09:48
Baśka: Sorry, pomyłka w obliczeniach AE=6
25 lut 09:51
mat:
|AE|=6
P▭=6*7
25 lut 10:57
Baśka: To juz wiem ale jak policzyć pole tego wielokata?
25 lut 11:01
ite:
Oblicz pole ΔAED.
/Przez '2' oznaczam punkt przecięcia odcinków AD i CB./
Oblicz pola trójkątów prostokątnych ΔAB'2' i ΔCD'2'. Do tego będą potrzebne długości odcinków
B'2' i C'2'. Oblicz je, korzystając z podobieństwa ΔAB'2' i ΔCD'2' (cecha kkk).
Pole ΔAB'2' odejmij (bo jest "wycięty"), a pole ΔCD'2' dodaj do pola ΔAED (jest "doklejony"),
to da pole wielokąta ABCDE.
25 lut 11:07
ite:
mat, jeśli widzisz prostszy sposób, to od razu dodaj : )
25 lut 11:08
Baśka:

Czy ten czerwony podział dzieli prostokąt na połowę?
25 lut 11:48
wredulus_pospolitus:
@ite −−− ja zamiast bawić się podobieństwem ... "B2" bym wyznaczył z tw. Talesa:
odrobinę szybciej
25 lut 11:50
wredulus_pospolitus:
@Baśka −−− nie ... ale już prostokąt o wymiarach 1x2 będzie dzielił na połowę
25 lut 11:51
wredulus_pospolitus:
25 lut 11:54
wredulus_pospolitus:
tam oczywiście ten prostokąt miał źle opisałem −−− winno być 1x2 wymiary
25 lut 11:56
wredulus_pospolitus:

inny sposób podziału:
oba trójkąty tam mają pole równe A
25 lut 12:02
wredulus_pospolitus:
dobra −−− głupotę teraz narysowałem
25 lut 12:03
Baśka: Ten sposób z 11:54 chyba najłatwiejszy.
25 lut 12:06
Baśka: A jeszcze mam pytanie czemu przkątna prostokata przechodzi przez połowe boku 2?
25 lut 12:08
wredulus_pospolitus:

1) ΔABD przystający do ΔFEC (cecha KBK)
2) Czyli |BG| = |EH|
25 lut 12:17
wredulus_pospolitus:

zauważ, że ΔGG'H przystający do ΔHH'G
natomiast prostokąty BCG'G oraz DEHH' także są przystające (takie same wymiary 1 x X)
25 lut 12:20
wredulus_pospolitus:
do 12:17
1) ΔABG przystający do ΔFEH (cecha KBK)
25 lut 12:23
Baśka:

A czy nie wystarczy napiasć ze ten zielony wielokąt jest przystający do różowego i wtedy pola
oznaczone literą C są równe?
25 lut 12:35
Baśka: Czy trzeba wyjaśnić to przystawienie tych wielokatów
25 lut 12:49