Cześć, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zostało przekształcone?
cde: Cześć, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zostało przekształcone? jest na to jakiś wzór? bo nie
wpadłbym na to żeby tak to rozłożyć
xy − 2x − 2y = 2
(x− 2)(y− 2)− 4 = 2
24 lut 22:01
ite:
(xy − 2x) − 2y = 2
x(y − 2) − 2y = 2 //+4
x(y − 2) − 2y + 4 = 2 + 4
x(y − 2) − 2(y − 2) = 2 + 4
(y − 2)(x − 2) = 2 + 4 //−4
(y − 2)(x − 2) − 4 = 2
24 lut 22:10
mat: xy − 2x −2y = 2
xy − 2x − 2y − 2 = 0
z pierwszych dwóch członów można wyciągnąć x
x(y−2) − 2y−2 = 0
fajnie by było gdyby w drugiej częsci tez sie pojawilo y−2, mozna to zrobic tak
x(y−2)−2y +4 − 6 = 0
x(y−2)−2(y−2) − 6 =0
i dalej
(y−2)(x−2) −6 =0
24 lut 22:11
cde: a skąd mam wiedzieć żeby dodać akurat 4? jest na to jakiś sposób?
24 lut 22:12
cde: już rozumiem, dzięki
24 lut 22:15