dzielenie wielomianów
xyz: Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (k,n) spełniających równość kn + k = n
3 − n
2 − 1
podzieliłem przez n+1 i wyszło mi n
2−2n+2 reszty −1 ale nie wiem co dalej z tym zrobi i czy w
ogóle dobrze podzieliłem. Mógłby mi ktoś z tym pomóc? z góry mega dziękuję
24 lut 20:28
xyz: reszta wyszła −3*
24 lut 20:29
ada:
jeżeli k ma być całkowite to n+1 musi być dzielnikiem całkowitym 3
czyli {±1,±3} i n −− też całkowite
i teraz licz :
n+1=1 to k=.....
n+1=−1 to k=....
..........
24 lut 20:36
mat: kn+k = n3−n2−1
dzielimy n3−n2−1 przez n+1, wychodzi n2−2n+2, reszta −3
czyli
k(n+1) = (n+1)(n2−2n+2) − 3
3 = (n+1)(n2−2n+2) + k(n+1)
3 = (n+1)[n2−2n+2+k]
Jak można otrzymać 3 mnożąc dwie liczby? 1*3, 3*1, (−1)*(−3), (−3)*(−1)
24 lut 20:37
xyz: Już wszystko jasne, dzięki za pomoc
24 lut 20:42