stereometria
danka1004: Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny, w którym wysokość ściany bocznej jest równa 9 cm.
Różnica między polem koła opisanego na podstwie tego ostrosłupa a polem koła wpisanego
w jego podstawę wynosi 8π cm2. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
7 mar 18:14
Basia:
koło opisane na sześciokącie foremnym ma promień r
1=a
| | a√3 | |
koło wpisane w sześciokąt foremn ma promień r2=hp= |
| |
| | 2 | |
a
2=32
a=4
√2
masz już wszystko co jest potrzebne do policzenia
P
b = 6*
12*a*h
7 mar 21:30