wyznacz a
Sinox: Rozwiąż równanie:
8√5 / 5 = 4a + 2 / √a2 + 1
23 lut 18:41
. :
Drugi ułamek − − − co jest w liczniku?
23 lut 18:49
Sinox: 4a+2
23 lut 18:50
Sinox: Już zrobiłem, ale jakby ktoś mi potwierdził że tak można zrobić to byłbym wdzięczny.
8√5/5=8/√5
8/√5=(4a+2)/√a2+1
8√a2+1=√5(4a+2) / ()2
64a2+64=80a2+80a+20
−4a2−20a+11=0
√Δ=24
a1=1/2
a2=−11/2
23 lut 19:01
wredulus_pospolitus:
jest ok
23 lut 19:07
Mila:
Sinox ułamki piszemy za pomocą dużej litery U:
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji pomiędzy klamrami
23 lut 20:28
24 lut 05:52
PR713: | | 1 | |
/()², 4a+2≥0 −> D = a ≥− |
| |
| | 2 | |
a
2 ∉ D
24 lut 13:48