proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz wartości parametrów m i n dla których liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem
wielomianu
W(x) = 3x3 + mx2 +n x − 8
22 lut 20:32
Saizou :
W(x) = 3(x+2)2(x−a)
W'(x)= 3*(2(x+2)*1(x−a)+(x+2)2*1) = 3(2(x+2)(x−a)+(x+2)2) = 3(x+2)(3x−a+2)
Jak widzimy W(−2) = 0 oraz W'(−2)=0
22 lut 20:40
ada:
W(x)=ax
3+bx
2+cx+d
ze wzorów Viete
'a
x
1+x
2+x
3= −b/a
x
1*x
2*x
3= −d/a
x
1*x
2+x
1*x
3+x
2*x
3= c/a
x
1=x
2=−2 , x
3 −− trzeci pierwiastek
to (−2)*(−2)*x
3= 8/3 ⇒ x
3= 2/3
(−2)*(−2)+(−2)*(2/3)+(−2)*(2/3)=n/3 ⇒ n=4
22 lut 21:34
anna: dziękuję
22 lut 21:43