Dzisiejszy trudny konkurs
kaszojadka: | | 5 | |
Kwadrat podzielono na dwa prostokąty o stosunku obwodów |
| . Jaki jest stosunek pól tych |
| | 7 | |
prostokątów?
a)
27
c)
13
d)
19
22 lut 19:25
. :
Musisz wyznaczyć z proporcji obwodów (i mając na uwadze że te dwa prostokąty łącznie dają
kwadrat) w jakiej proporcji podzielono bok kwadratu
22 lut 19:30
ada:
Odp: c)
22 lut 19:46
Mila:

a−x>x
oblicz x w zależności od a.
22 lut 22:13
a7: ja bym narysowała kwadrat o boku 12 i podzieliła na prosto kąty o boku 5X12 i 7x12
P
1=60 P
2=84
| 60 | |
| =30/42=15/21=5/7=25/49 |
| 84 | |
odp b)
22 lut 22:57
ada:
@
a7
wtedy L
1= 34 i L
2=38
22 lut 23:21
ada:
Jak u
Mili
czyli jak w moim poprzednim wpisie a= 4b
P
1= 4x
2
P
2=12x
2
Odp: c)
22 lut 23:24
Mila:
cd. 22:13
14x+14a=20a−10x
24x=6a
22 lut 23:34
ada:
22 lut 23:41
ada:
Łatwiej bez ułamków a=4x
22 lut 23:42
a7: aaaa nie doczytałam treści, że to stosunek obwódów 5 7, myślałam że krótszych boków prostokątów
23 lut 00:23
wredulus_pospolitus:
@a7, przecież gdyby to był stosunek boku (a nie obwodu) to stosunek pól byłby taki sam czyli
ponieważ drugi bok (12) by Ci się skrócił

Co zresztą zrobiłeś ... po czym z niewyjaśnionych powodów podniosłeś stosunek do kwadratu
wstawiając jeszcze znak '=' pomiędzy
23 lut 07:31
kaszojadka: Dziękuję za pomoc
23 lut 16:00