Jak to obliczyć?
lalala: O godzinie 4:20 ślimak rozpocząl wielogodzinną wędrówke. W ciągu pierwszego kwadransu wędrówki
pokonał dystans o długości 0.9m. W każdym kolejnym kwadransem pokonywał drogę o 1,5cm krótszą
od drogi z poprzedniego kwadransa. Przebył w ten sposób droge o łącznej długosci 2257,5cm.
Wyznacz godzinę, o której ślimak zakończył wędrówke.
22 lut 18:03
. :
a1 = 90
r = −1.5
an = 91.5 − 1.5n
Sn = 2257.5
Podstawiasz wzór na Sn i wyznaczasz n, na podstawie niego ustalisz godzinę zakończenia
wędrówki.
22 lut 18:05
Op:
3 mar 16:16
Min.Edukacji: Masz zegarek
3 mar 16:18