wykaż że iloczyn trzech kolejnych liczb podzielnych przez 3 dzieli się przez 81
vibkjh: Wykaż, że iloczyn trzech kolejnych liczb podzielnych przez 3 dzieli się przez 81
3k(3k + 3 )(3k+ 6) = 27k(k + 1)(k + 2)
skąd bierze się to 27 i nawiasy? może mi to ktoś wytłumaczyć?
22 lut 17:38
vibkjh: doszedłem też do tej postaci 27n(n2 + 3n + 2) ale nie wiem co dalej z tym zrobić
22 lut 17:40
ABC: lepsza jest postać na górze bo k(k+1)(k+2) dzieli się przez 3 jako iloczyn trzech kolejnych
liczb całkowitych
a nawiasy stąd że 3k+3=3(k+1) oraz 3k+6=3(k+2)
22 lut 17:42
hjjh: czyli dzieje się coś takiego?
3k(3k+3)(3k+6)
3k × 3(k+1) × 3(k+2)
3k × (k+1) × (k+2) × 9
27k × (k+1) × (k+2)
dobrze to rozumiem?
22 lut 17:53
hjjh: a skąd mam wiedzieć że (k+1)(k+2) jest podzielne przez 3?
22 lut 17:54
ABC: od nauczycielki masz się dowiedzieć , to podstawowa własność, ja w pierwszej klasie zawsze
omawiam
22 lut 17:59
ABC:
k(k+1)(k+2) to trzy kolejne liczby , więc dają trzy różne reszty z dzielenia przez 3
a te reszty to 0,1,2 lub 1,2,0 lub 2,1,0 i zawsze jedna z nich jest zerem
22 lut 18:00
hjjh: Już rozumiem, bardzo dziękuję
22 lut 18:04
pixi:
3n − 3, 3n, 3n + 3 to trzy kolejne liczby całkowite podzielne przez 3.
(3n − 3) * 3n * (3n + 3) = 3(n − 1) * 3n * 3(n + 1) = 27 * (n − 1) * n * (n + 1) = 81k,
ponieważ wśród trzech kolejnych liczb całkowitych n−1, n, n+1 jest jedna podzielna przez 3,
iloczyn liczb 27 i liczby podzielnej przez 3 jest podzielny przez 81.
23 lut 17:33
dixi:
23 lut 17:37