Okrąg styczny do osi OX
Francesco: znajdź równanie okręgu stycznego do prostej 3x − 4y = 0
i do osi OX mającego promień długości 5
22 lut 00:19
chichi:
(x − a)
2 + (y − b)
2 = 25, S = (a,b) r = 5
k: 3x − 4y = 0 l: y = 0
| | |b| | |
dS,l = |
| = 5 ⇔ b = 5 ∨ b = −5 |
| | 1 | |
| | 5 | |
(1) b = 5, wówczas |3a − 20| = 25 ⇔ a = − |
| ∨ a = 15 |
| | 3 | |
| | 5 | |
(2) b = −5, wówczas |3a + 20| = 25 ⇔ a = |
| ∨ a = −15 |
| | 3 | |
teraz wypisz równania tych 4 okręgów i wsio
22 lut 00:39
Francesco: czym w tym rozwiązaaniu jest d?
22 lut 00:45
chichi:
distance − odlegość. zapis d
S,k oznacza odległość punktu S od prostej k
22 lut 00:52
sommer: odpowiedzią do tego zadania są właśnie te 4 równania?
22 lut 15:51