Zadanie tekstowe z dwoma niewiadomymi
Kebabiarz: Zieloną doliną idzie kaczka, dobre ziarnka nosi w paczkach.
Gdyby jeszcze jedna szła, trochę by jej pomogła.
Druga kaczka po fitnessie więcej paczek sama niesie.
Jeśli idą kaczki dwie, to trzy kursy robią się.
Pierwsza kaczka idzie sama, osiem kursów robi dama.
Gdyby druga sama szła, ile kursów by niosła?
Kwa kwa kwa kwa kwa ile kursów by niosła?
Takie zadanie do którego nie jestem wstanie znaleźć rozwiązania
21 lut 22:19
wredulus_pospolitus:
podejście czysto matematyczne:
| | 3 | | 24 | |
3(x+y) = 8x −−−> x = |
| y −−−> 8x = |
| y −−−> druga kaczka potrzebuje 5 kursów |
| | 5 | | 5 | |
wykonać
21 lut 22:27