proszę o rozwiązanie
anna: przy pionowej ścianie wysokiego budynku jest dobudowane pomieszczenie które
w przekroju jest prostokątem ABCD o wymiarach AB= 2,4 i BC = 1 Do ściany przyłożono drabinę
która umiejscowiona jest na podłożu E oparła się o wierzchołek B prostokąta i sięga na ścianie
do budynku F
Drobina tworzy z podłożem kąt α taki że cosα = 725
wyznacz długość drabiny
21 lut 07:49
. : Niedoprecyzowana treść zadania.
Brak możliwości rozwiązania zadania
21 lut 07:56
anna: zadanie jest dobrze przepisane
jeszcze jest podpunkt 1 ale go rozwiązałam ( 16.1)
1) przyjmijmy oznaczenia EA = a EB = x CF = b BF = y
prawdziwa jest równość
a) yb = xx+2,4
b) xy = ab
c) by = 2,4x
d) y1= 2,4a
potem jest polecenie (16.2)
2) Drobina tworzy z podłożem kąt α taki że cosα = 725
wyznacz długość drabiny
jest to zadanie16 ( z 3 próbny arkusz maturalny 2023 na poziomie podstawowym )
jeszcze jest oznaczone na rysunku przy boku EF liczba10 ale nie wiem co ona ma oznaczać bo
nie jest uwzględniona w treści zadania 16
21 lut 08:43
patison:
10 mar 11:07
yehor:
8 gru 15:36