proszę o rozwiązanie
anna: podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD Krawędź AS jest prostopadła do podstawy
ostrosłupa Na tej krawędzi wybrano punkt T tak że AT :TS = 2 :3 Rozważmy ostrosłup
trójkątny BCDT o podstawie którą jest trójkąt BCD
stosunek objętości ostrosłupa BCDT do objętości ostrosłupa ABCDS jest równy
a) 16 b) 13 c) 25 d) 15
20 lut 22:08
asdf:
d)
20 lut 22:39
anna: przepraszam ale nie wiem jak to jest obliczone
21 lut 06:39
Mila:
|AS|=H
| | 1 | | 1 | | 2 | |
2) V BCDT= |
| * |
| a2* |
| H |
| | 3 | | 2 | | 5 | |
21 lut 16:58
anna: dziękuję bardzo
21 lut 19:55